Česká golfová federace

Aktuality

Louis Klein oslaví patnáctiny na elitním Jacques Léglise Trophy

Louis Klein oslaví patnáctiny na elitním Jacques Léglise Trophy

Tomáš Přikryl, Úterý 23. července 2024

Akcie jednoho z největších českých talentů, Louise Kleina, dál rostou i v evropském měřítku. Potvrdila to jeho čerstvá nominace EGA do devítičlenného týmu kontinentální Evropy, který se 23.-24.8. utká s výběrem Velké Británie a Irska o prestižní Jacques Léglise Trophy v anglickém West Lancashire.

Jacques Léglise Trophy je každoroční golfová událost, při které se proti sobě staví devítičlenné týmy juniorů (U18) evropského kontinentu proti týmu Velké Británie a Irska (GB&I). Společně ji pořádají Evropská golfová asociace (EGA) a The R&A. EGA vybírá tým evropského kontinentu, zatímco tým GB&I vybírá The R&A.

Nominace sedmi juniorských hráčů do 18 let do týmu kontinentální Evropy, k nimž se později připojí zbylí dva vybraní hráči, má být především oceněním jejich vynikajících úspěchů v jejich dosavadní amatérské kariéře. Pro Louise Kleina je účast v této prestižní soutěži velmi symbolickým narozeninovým dárkem, protože 23. srpen, kdy rozehraje Jacques Léglise Trophy, je dnem, kdy Klein oslaví své patnáctiny.

Elitní výběr kontinentální Evropy tvoří zatím kromě českého zástupce také Neo Berg (SWE), Giovanni Binaghi (ITA), Nils-Levi Bock (GER), Oscar Couilleau, (FRA), Lev Grinberg (UKR) a Hugo Le Goff (FRA).

Jedinými dvěma hráči z vítězného evropského týmu z roku 2023 jsou Hugo Le Goff a Lev Grinberg. Zbylých pět, včetně Louise Kleina bude svůj kontinent reprezentovat poprvé, s výjimkou Giovanniho Binaghiho, který loni v září po boku Grinberga pomohl Evropě k vítězství v juniorském Ryder Cupu poprvé po 19 letech.

Roli nehrajícího kapitána týmu evropského kontinentu převezme po nejúspěšnějším kapitánovi týmu v historii soutěže Joachimu Fourquetovi premiérově Pierre Relecom.

Tým kontinentální Evropy půjde ve stopách takových hráčů, jako jsou Viktor Hovland, Jon Rahm, Henrik Stenson, Sergio Garcia a José María Olazábal, kteří v minulosti reprezentovali při Jacques Léglise Trophy evropský kontinent.

Stejně tak na straně GB&I najdeme v historii Jacques Léglise Trophy golfové pojmy, jako Roberta MacIntyra, Matta Fitzpatricka, Tommyho Fleetwooda, Dannyho Willetta, Justina Rose, Luka Donalda a mnoha dalších.

Souboje GB&I a kontinentální Evropy sahají až do r. 1958, kdy se bezprostředně před amatérským mistrovstvím chlapců odehrál jednodenní souboj mezi Evropou a kombinovaným týmem Anglie a Skotska. Anglický a skotský tým ovšem dominovaly do té míry, že tradice byla v roce 1966 přerušena a k jejímu obnovení došlo v roce 1977, kdy Jean-Louis Dupont, známý francouzský amatérský šampion a bývalý prezident EGA a Francouzské golfové federace, opět předal trofej Jacques Léglise a od té doby se hraje bez přerušení každý rok. Identické soutěže mezi oběma regiony existují také pro muže (St Andrews Trophy), ženy (Vagliano Trophy) a dívky (Junior Vagliano Trophy).

Hostitelským hřištěm souběžně hraných Jacques Léglise Trophy West Lancashire byl založen v roce 1873, je jedním z nejstarších golfových klubů v Anglii a může se pochlubit jedním z nejkrásnějších a nejtěžších hřišť na Britských ostrovech. Hřiště West Lancashire, které se pravidelně umisťuje mezi 100 nejlepšími hřišti GB&I, bude koncem srpna souběžně hostit kromě Jacques Léglise Trophy také jeho dívčí obdobu Junior Vagliano Trophy (U16).

Jacques Léglise Trophy probíhá ve dvou dnech, kdy se po obě dopoledne odehrají čtyři zápasy ve foursomech, odpoledne prvního dne osm zápasů ve dvouhře a odpoledne druhého dne devět zápasů ve dvouhře. Ve hře je celkem 25 bodů, k zajištění vítězství je potřeba 13 bodů.

Od roku 1977 se v této soutěži historicky více dařilo týmu GB&I a vzhledem k tomu, že hřiště je typickým linksovým hřištěm, budou mít ostrované pravděpodobně výhodu domácího prostředí. Což by jim mohlo pomoci ukončit čtyřletou vítěznou sérii Evropanů, kteří budou do letošního klání pravděpodobně vstupovat jako favorité.

Připravil: -vrk-

 

Datum: Úterý 23. července 2024
Všechny články autora

Související články

Louis Klein na startu 76. ročníku U.S.
Louis Klein na startu 76. ročníku U.S.

22.07.2024 | 264 nejlepších světových hráčů se postaví 22. července na start turnaje, který v minulosti třikrát ovládl Tiger Woods, dvakrát Jordan Spieth. Na hřištích Oakland Hills Country Clubu se představí také český zástupce. Ve startovním poli prestižního turnaje je Louis Klein.

Sezonu reprezentačních výjezdů 2024 otevírá European ...
Sezonu reprezentačních výjezdů 2024 otevírá European ...

16.04.2024 | České amatérské týmy mužů a žen odehrají ve dnech 17.-20.4. další ročník jednoho z vrcholů evropského amatérského golfového kalendáře – European Nations Championship. Na tradičně pořadatelském hřišti ve španělském Real Club de Golf Sotogrande se utkají v týmových i individuálních soutěžích.

Louis Klein: Junior Invitational mi otevřel cestu ...
Louis Klein: Junior Invitational mi otevřel cestu ...

09.04.2024 | Jen pár minut od Augusta National – dějiště turnaje The Masters – potvrdil Louis Klein svým druhým místem na jedné z nejvýznamnějších událostí ve světě soutěžního juniorského golfu, na turnaji Junior Invitational, svůj talent a udělal tak hned zkraje nové sezóny českému golfu tu nejlepší reklamu.

Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku
Čeští amatéři si polepšili ve světovém žebříčku

09.04.2024 | Postavení českých amatérských golfistů na světovém žebříčku WAGR si udržuje za poslední rok vzestupnou tendenci. Stále více českých golfových nadějí, ať už se připravují v podmínkách českých klubových zázemí nebo na univerzitách v zámoří, prokazují výkonnost na úrovni minimálně širší světové špičky.

Louis Klein potvrdil 2. místem na Junior Invitationa ...
Louis Klein potvrdil 2. místem na Junior Invitationa ...

24.03.2024 | Louis Klein ve svých 14 letech dosáhl v americkém Sage Valley v Graniteville další mimořádný úspěch pro sebe i pro český golf. Na elitním turnaji Junior Invitational vybojoval druhé místo, když po dvou kolech se dělil o vedení a o celkové vítězství hrál až do poslední jamky.

Louis Klein mezi světovou elitou na juniorském ...
Louis Klein mezi světovou elitou na juniorském ...

21.03.2024 | Světová událost č. 1 v juniorském golfu Junior Invitational přivítá 21. až 23. března nejlepší hráče z celého světa v Sage Valley v Graniteville ve státě Jižní Karolína, USA. Mezi privilegovanými 36 hráči a 24 hráčkami absolutní světové juniorské špičky si zahraje i 14letý Čech Louis Klein.

EGA si v Londýně zvolila novou prezidentku
EGA si v Londýně zvolila novou prezidentku

22.11.2023 | 18. listopadu se za účasti 41 zástupců včetně české výpravy konala výroční konference EGA, během níž byla zvolena nová prezidentka Caroline Huyskes z Nizozemska a přijatý 50. člen asociace – Kosovská golfová federace.

European Golf Association se vrátila do České ...
European Golf Association se vrátila do České ...

11.09.2023 | Tři roky čekala Česká republika, aby mohla uspořádat další vrcholný amatérský evropský turnaj. Mariánské Lázně hostily Evropské mistrovství družstev seniorů a reprezentovaly celý český golf v té nejvyšší kvalitě. Nadšené ohlasy zahraničních hráčů korunovaly fantastickou akci.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde