Česká golfová federace

Aktuality

Vítězná Jana Melichová věnovala triumf na LET Dutch Ladies Open své mamince

Vítězná Jana Melichová věnovala triumf na LET Dutch Ladies Open své mamince

Tomáš Přikryl, Neděle 21. července 2024

Český sen sledovali účastníci a diváci Dutch Ladies Open 2024 19.-21. července v Nizozemsku. Jana Melichová vybojovala své druhé vítězství na LET v kariéře a poprvé se z triumfu raduje jako profesionálka. Fantastický český úspěch v Nizozemsku podtrhla Sára Kousková svým děleným sedmým místem.

Cesta české profesionálky a amatérské vítězky LET z Berouna v r. 2022 Jany Melichové k jejímu druhému titulu na okruhu LET nabírala na hřišti Golf Clubu Hilversumsche od prvního kola postupně na obrátkách. První osmnáctku zahrála solidně a bez větších chyb a se čtyřmi bogey, šesti birdie a skóre -2 se usadila před druhým kolem na bezpečné 20. příčce.

V sobotním druhém kole měla Melichová nejistý začátek dne s double bogey na čtvrté jamce, ale brzy si to vynahradila šesti birdie a posunula se vzhůru leaderboardem. Do finálového kola šla Jana Melichová z vynikajícího děleného 4. místa s výsledkem šest ran pod par, jen o jednu ránu zpět na druhé místo.

„Bylo to dobré,“ řekla Jana Melichová po sobotním kole, „na začátku jsem si z odpaliště moc nevěřila, takže proto přišlo double bogey, ale pak jsem se vrátila. Putter dnes hořel, což bylo naprosto skvělé, a to mi pomohlo získat zpět sebedůvěru. Dnes to byl dobrý golf.“ Nicméně na čelo leaderboardu se po dvou kolech dívala Melichová ze zdánlivě nepřekonatelného odstupu 6 ran na do té doby suverénní Švýcarku Kim Metraux.

To ale česká golfistka netušila, že finálová neděle se ponese ve znamení jejího fantastického golfu. Dosud vedoucí Švýcarku vyzvala svým výkonem k přímému a dramatickému boji o titul. Melichová zahrála ten den jediné bogey na 6. jamce, jinak dokázala šestkrát skórovat do birdie. Po úžasném obratu tak odcházela po své poslední jamce do klubovny na první příčce s náskokem jedné rány před Švýcarkou. Ta ale hozenou rukavici nedokázala zvednout a místo birdie, které jí zaručovalo alespoň rozstřel, zahrála par a definitivně tak podtrhla fantastický úspěch Jany Melichové.

„Je to neuvěřitelné, nevěřila jsem, že to dotáhnu do konce takhle podruhé. Mám strašnou radost. Do tohoto týdne jsme šla s tím, že jsem si nebyla úplně jistá svojí hrou. Ale tady jsem to úplně vypustila a fakt jsem hrála jenom svůj golf. V pátek by maminka slavila šedesátiny, takže jsem na ni myslela celý týden a dodalo mi to opravdu hodně energie, abych vyhrála. Byl to podle mě takový její dárek pro mě a já tohle vítězství věnuju jí.  Od té doby, co odešla, jsem přísahala, že pro ni vyhraju turnaj. Takže jsem to splnila, mám z toho strašnou radost a doufám, že ona taky,“ zakončila emotivně Jana Melichová.

Vedle vítězství Melichové české barvy oslavují i skvělý výkon Sáry Kouskové, který by jinak sám o sobě plnil česká golfová média.

Sára Kousková vstupovala do finálového dne ze skvělé pozice na děleném 14. místě. Na sebevědomí jí přidával i fakt, že obě kola nezahrála hůře než bogey a i ty nasbírala za 36 jamek pouhé čtyři. K nim ovšem zapsala za pátek a sobotu sedm birdie. Svůj výsledek tedy před nedělí vylepšila o další 3 rány na -3.

Ve skvělém stylu, velmi povzbudivém před olympijským turnajem, pak odehrála Kousková i finálové kolo. Po něm přinesla do klubovny čistou skórekartu, v níž byla zapsána tři birdie. Po kolech 72, 69 a 69 se skóre -6 obsadila dělené 7. místo. Pro Kouskovou je to před Paříží důkaz skvělé formy.

Po turnaji Sára Kousková zářila nadšením z celkového českého úspěchu v Nizozemsku: „Dnes to byl úžasný den pro český golf. Samozřejmě dnešek je o Janě a jejím výkonu, který byl absolutně skvělý a stejně skvělé to bylo s ní prožívat. Když budu mluvit za sebe, jsem taky spokojená. Myslím, že to byl velmi solidní výsledek, který se, myslím, u mě řadí ke třem nejlepším umístěním na LET. Je to potvrzení formy před olympiádou, tenhle turnaj jsme brali jako poslední přípravu. Jsem ráda, že věci krásně zapadají do sebe a hra byla stabilní. Bylo krásné splnit si cíl dostat se na olympiádu a podle toho, jak teď vše do sebe zapadá, můžu říct, že formu ladím přesně směrem k Paříži. Moc se těším, odlétáme už tento čtvrtek, takže budeme i na slavnostním zahájení. Pak už se budeme připravovat na hlavní turnaj a poznávat hřiště. Moc se už do Paříže těším.“

Projít sobotním cutem se bohužel nepodařilo Tereze Melecké (101. místo) ani Kristýně Napoleaové (116. místo). Klára Davidson Spilková během 2. kola odstoupila z blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů.

Výsledky Dutch Ladies Open 2024 série Ladies European Tour najdejte zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Tristan Jones / LET

Datum: Neděle 21. července 2024
Všechny články autora

Související články

Golfistky budou na LET v Londýně konkurovat tenisu ...
Golfistky budou na LET v Londýně konkurovat tenisu ...

02.07.2024 | Předposledním turnajem před olympijskou přestávkou Ladies European Tour je na programu od středy do pátku 3.–5.7. Aramco Team Series presented by PIF - London. Do prestižní týmové soutěže na hřišti golfového klubu Centurion v St. Albans na předměstí Londýna nastoupí pětice českých profesionálek.

Tipsport Czech Ladies Open: Šťastná domácí tř ...
Tipsport Czech Ladies Open: Šťastná domácí tř ...

15.06.2024 | Třináct českých golfistek je potvrzeno na turnaj Tipsport Czech Ladies Open ze série Ladies European Tour, která se odehraje od 21. do 23. června 2024 už popáté v Royal Golf Clubu Beroun.

Ladies Italian Open poslední prověrkou před Berounem
Ladies Italian Open poslední prověrkou před Berounem

13.06.2024 | Jako ostrý test bezprostředně před domácím Tipsport Czech Ladies Open využijí tři české hráčky turnaj Ladies Italian Open série LET v Itálii. O víkendu 14.-16. června na hřišti Golf Nazionale v italském Sutri chtějí doladit formu před Berounem Klára Davidson Spilková, Sára Kousková a Tereza Melecká.

Hráčky čeká na LET ve Švédsku „divoké“ Allerum
Hráčky čeká na LET ve Švédsku „divoké“ Allerum

30.05.2024 | Po týdnu stráveném ve Francii se Ladies European Tour (LET) vydává na dva turnaje do Švédska, z nichž jako první bude město Helsingborg a Allerum Golf Club hostit od pátku 31. května do neděle 2. června turnaj Dormy Open. Česká družina se zde rozroste o pátou stabilní členku LET Terezu Meleckou.

Hvězdný výsledek Davidson Spilkové na LET ve Francii
Hvězdný výsledek Davidson Spilkové na LET ve Francii

25.05.2024 | České hráčky okupovaly od čtvrtka až do soboty nejvyšší příčky na Jabra Ladies Open (LET) odehrávajícím se na hřišti Evian Resort Golf Clubu. Dva dny držela Jana Melichová dělenou 3. příčku, v sobotu ji v TOP5 vystřídala Klára Davidson Spilková, když po skvělém výkonu skončila dělená pátá.

Amundi German Masters ozdobilo české eso
Amundi German Masters ozdobilo české eso

19.05.2024 | Třetí květnový víkend patřil na okruhu LET Amundi German Masters. Z neobvykle početné skupiny šesti českých profesionálek se do víkendového finále podívala jen obhájkyně Kristýna Napoleaová a aktuální česká jednička na LET Sára Kousková. Turnaj ozdobila Tereza Melecká svým prvním esem kariéry.

Český sextet zahraje na LET v Německu
Český sextet zahraje na LET v Německu

15.05.2024 | Od čtvrtka 16. května do neděle se na Golf & Country Club Seddiner See koná Amundi German Masters. LET se tak vrací na svůj mateřský kontinent a otevírá očekávanou etapu, do které vkročí hned šestice českých profesionálek v čele s obhájkyní loňského titulu na German Masters Kristýnou Napoleaovou.

LET Aramco Team Series komplikovalo počasí
LET Aramco Team Series komplikovalo počasí

12.05.2024 | Víkendový LET turnaj Aramco Team Series v Soulu poznamenal silný déšť a vynucená nedělní dohrávka 2. kola pro část startovního pole. Spanilou jízdu v neděli předvedla Tereza Melecká a ze dna tabulky se vyhoupla na přední místa leaderboardu. Davidson Spilkové na poslední devítce unikla TOP10.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde