Česká golfová federace

Aktuality

Golfistky budou na LET v Londýně konkurovat tenisu a formuli 1

Golfistky budou na LET v Londýně konkurovat tenisu a formuli 1

Tomáš Přikryl, Úterý 2. července 2024

Předposledním turnajem před olympijskou přestávkou Ladies European Tour je na programu od středy do pátku 3.–5.7. Aramco Team Series presented by PIF - London. Do prestižní týmové soutěže na hřišti golfového klubu Centurion v St. Albans na předměstí Londýna nastoupí pětice českých profesionálek.

Centurion Club hostil všechny ročníky turnaje, který se poprvé hrál v roce 2021, a tento týden se uskuteční jeho čtvrtý ročník. Po březnové Tampě a květnové Koreji je to zároveň třetí turnaj Aramco Team Series presented by PIF (ATS) v tomto roce.

Soutěž týmů se tradičně hraje na 36 jamek, přičemž do týmového skóre se započítávají dva nejlepší výsledky na každé jamce. Individuální soutěž se hraje na 54 jamek s cutem po 36 jamkách pro 60 nejlepších a všechny ties.

Na hřiště Centurion Clubu se ve středu postaví 108 profesionálek z 28 zemí, které budou bojovat o 1 milion dolarů dělený rovným dílem mezi týmy a nejlepší jednotlivce. O atraktivní prize money se bude ucházet i pět golfistek pod českou vlaječkou. Jako jediná z Češek nastupuje opět v roli kapitánky Klára Davidson Spilková, na turnaji objeví i druhá česká olympionička Sára Kousková a českou pětici doplní Kristýna Napoleaová, Jana Melichová a Tereza Melecká.

Stejně jako v předchozích turnajích ATS, vybere 36 kapitánek týmů, o nichž se rozhodlo na základě jejich umístění na Rolex Women's World Golf Ranking 24. června, do svého týmu jednu hráčku a k nim se připojí další náhodně vybraná profesionálka a jeden amatér.

„Hřiště Centurion dobře znám a myslím si, že mi i herně sedí. První jamky jsou sevřené mezi stromy a zbytek je otevřený. Opět zde svou roli bude hrát případný vítr. V loňském roce, kdy bylo špatné počasí, to byl docela boj. Letos je hřiště kvůli suchu velice tvrdé a zvláště rány z týčka mají tendenci hodně po fairwayích běhat. Už po první tréninkové devítce to bylo znát a hrála jsem úplně jiné, kratší hole do greenu. Rozhodovat bude příhra na vyvýšené a hodně zvlněné greeny, stejně jako znalost umístění bunkerů a jejich okolí. Hřiště je v super kondici, ale bude to pro nás pro všechny zajímavý test před olympijským turnajem v Paříži,“ popsala hřiště Centurion a podmínky nedaleko Londýna Klára Davidson Spilková.

Červenec je jediným měsícem v roce, který v Londýně slibuje letní počasí s nejmenším množstvím srážek. Možná i právě proto se většina největších sportovních akcí odehraje v průběhu pouhých dvou týdnů. V Londýně bude v době konání ATS golfu konkurovat souběžně pořádaný závod Formule 1 v Silverstone a tenisový Wimbledonem. „Londýn teď žije tenisem, ale věřím, že se také na nás přijde podívat hodně diváků, jako tomu bylo minulý rok. Týmové soutěže jsou zajímavou podívanou a ve startovním poli je spousta domácích hráček. Už se na tu atmosféru těším. Je tu tentokrát i velmi silné startovní pole a spousta zajímavých hráček z LPGA Tour, se kterými se za měsíc uvidíme na olympiádě v Paříži,“ vyhlíží zajímavý turnaj a následující měsíc profesionálka.

Po několikadenním odpočinku už je v Londýně také Sára Kousková: „V Londýně bych ráda hrála bezstarostný a sebevědomý golf. Na dlouhodobém plánu se nic postupem na OH nemění, stále chceme bojovat o co nejlepší umístění a posouvat se v celoročním žebříčku Order of Merit co nejvýš. Čekají mne do olympijského turnaje dva starty na LET, kde bych chtěla zúročit dobrou práci v tréninku a zároveň se připravit co nejlépe na Paříž,“ komentuje účast na Aramco Team Series v Londýně čerstvě pětadvacetiletá golfistka.
Své narozeniny slaví Kousková právě den před startem na ATS. „Zajdeme si dnes s celou českou enklávou a několika dalšími kamarády na společnou večeři. Rozhodně to nebude nic dlouhého a bujarého, protože mne čeká zítra brzký start. Na hřiště se dostanu už po sedmé, což znamená budíček někdy okolo čtvrté hodiny ranní,“ pousmála se rodačka z Karlových Varů.

Turnaj Sára Kousková otevře jako členka týmu Italky Alessandry Fanali z jamky č. 1 v 7:15, Tereza Melecká v týmu švédské kapitánky Johanny Gustavsson z jamky č. 10 v 7:27, tým kapitánky Kláry Davidson Spilkové startuje z jamky č. 1 ve 12:15, Kristýna Napoleaová v týmu Francouzky Nastasii Nadaud z jamky č. 10 ve 12:27 a Jana Melichová v týmu německé kapitánky Olivie Cowan rozehraje z jamky č. 1 ve 13:39.

Z Aramco Team Series v Londýně nabídne O2 TV Sport po všechny tři hrací dny přímé přenosy v odpoledních časech. Ve středu a ve čtvrtek v časech 16:30 – 20:30, páteční finále pak ve 13:30 – 17:30.

Výsledky Aramco Team Series Presented by PIF – London série LET sledujte zde.

Připravil: -vrk-
Foto: Paul Severn

Datum: Úterý 2. července 2024
Všechny články autora

Související články

LET v Irsku se odehraje opět se silnou českou účastí
LET v Irsku se odehraje opět se silnou českou účastí

28.08.2024 | Ladies European Tour (LET) se po dvou týdnech strávených ve Skotsku vydala na krátkou cestu do Irska, kde je ve dnech 29.8.-1.9. na řadě KPMG Women's Irish Open. Turnaj hostí hřiště Carton House u Dublinu. Čeští diváci budou moci během přenosů O2 TV Sport opět sledovat pět českých hráček v turnaji.

Major na St. Andrews si zahrají Jana Melichová ...
Major na St. Andrews si zahrají Jana Melichová ...

21.08.2024 | Jeden z vrcholů sezony Ladies European Tour, slavný major turnaj v „domově golfu“, na skotském St. Andrews mají nyní před sebou Jana Melichová a Klára Davidson Spilková. Dvojnásobná česká účast na AIG Women’s Open 22.-25.8 s nejvyšší dotací na okruhu, je významným úspěchem pro český golf.

Vítězná Jana Melichová věnovala triumf na LET ...
Vítězná Jana Melichová věnovala triumf na LET ...

21.07.2024 | Český sen sledovali účastníci a diváci Dutch Ladies Open 2024 19.-21. července v Nizozemsku. Jana Melichová vybojovala své druhé vítězství na LET v kariéře a poprvé se z triumfu raduje jako profesionálka. Fantastický český úspěch v Nizozemsku podtrhla Sára Kousková svým děleným sedmým místem.

Tipsport Czech Ladies Open: Šťastná domácí tř ...
Tipsport Czech Ladies Open: Šťastná domácí tř ...

15.06.2024 | Třináct českých golfistek je potvrzeno na turnaj Tipsport Czech Ladies Open ze série Ladies European Tour, která se odehraje od 21. do 23. června 2024 už popáté v Royal Golf Clubu Beroun.

Ladies Italian Open poslední prověrkou před Berounem
Ladies Italian Open poslední prověrkou před Berounem

13.06.2024 | Jako ostrý test bezprostředně před domácím Tipsport Czech Ladies Open využijí tři české hráčky turnaj Ladies Italian Open série LET v Itálii. O víkendu 14.-16. června na hřišti Golf Nazionale v italském Sutri chtějí doladit formu před Berounem Klára Davidson Spilková, Sára Kousková a Tereza Melecká.

Hráčky čeká na LET ve Švédsku „divoké“ Allerum
Hráčky čeká na LET ve Švédsku „divoké“ Allerum

30.05.2024 | Po týdnu stráveném ve Francii se Ladies European Tour (LET) vydává na dva turnaje do Švédska, z nichž jako první bude město Helsingborg a Allerum Golf Club hostit od pátku 31. května do neděle 2. června turnaj Dormy Open. Česká družina se zde rozroste o pátou stabilní členku LET Terezu Meleckou.

Hvězdný výsledek Davidson Spilkové na LET ve Francii
Hvězdný výsledek Davidson Spilkové na LET ve Francii

25.05.2024 | České hráčky okupovaly od čtvrtka až do soboty nejvyšší příčky na Jabra Ladies Open (LET) odehrávajícím se na hřišti Evian Resort Golf Clubu. Dva dny držela Jana Melichová dělenou 3. příčku, v sobotu ji v TOP5 vystřídala Klára Davidson Spilková, když po skvělém výkonu skončila dělená pátá.

Amundi German Masters ozdobilo české eso
Amundi German Masters ozdobilo české eso

19.05.2024 | Třetí květnový víkend patřil na okruhu LET Amundi German Masters. Z neobvykle početné skupiny šesti českých profesionálek se do víkendového finále podívala jen obhájkyně Kristýna Napoleaová a aktuální česká jednička na LET Sára Kousková. Turnaj ozdobila Tereza Melecká svým prvním esem kariéry.

Reklama
Banner
X HCP HCP

HráčPřihlásit zde